Zwanger worden na een of meerdere miskramen Van droom naar hel en van hel terug naar droom!


Positieve zwangerschapstest

Je bent zwanger! Het staat er echt! Je test is positief. Het moment waarop je hebt uitgekeken is nu hier. Maar je merkt. Je bent helemaal niet blij. Je voelt dat onzekerheid je overvalt. Hoe graag je ook blij zou willen zijn, het lukt niet. Je bent onzeker. Verdrietig ook. Maar vooral bang. Wat als je ook dit kindje moet verliezen?


Ratio versus emotie

Hoe graag we ook zeggen tegen elkaar of onszelf dat een miskraam vaak te maken heeft met een verkeerde celdeling. Of dat we blij moeten zijn dat de natuurlijk de zwangerschap zelf afbreekt omdat het kindje niet levensvatbaar is. Dat we het met ons verstand vaak prima beredeneren en dikwijls ook begrijpen. Maar ons gevoel denkt daar totaal anders over. Je houdt van het kleine wondertje dat je met je meedraagt al ver voor je een positieve zwangerschapstest in handen hebt. Niets maakt je gelukkiger dan dat. De emotionele impact van een miskraam (vroeg of laat in de zwangerschap maakt hierbij niet uit) is vaak veel groter dan we geneigd zijn aan te nemen.


Ga aan de slag met je emoties

Zo is bij een volgende zwangerschap de onbezorgde blije roes vaak verdwenen en ervaren vrouwen meer spanning, onzekerheid en stress. Allereerst zijn deze drie emoties niet helpend om überhaupt weer zwanger te worden. Daarnaast werken ze ook niet mee tijdens de zwangerschap. Vrouwen die veel stress ervaren tijdens de zwangerschap hebben een grotere kans dat hun kindje minder goed groeit dan vrouwen die een ontspannen zwangerschap hebben.

Van droom naar hel

Naar mate de tijd verstrijkt en maanden inmiddels jaren zijn geworden nemen de wisselingen in emoties bij vrouwen toe. Het gevoel van blijdschap en opluchting is vaak groter, maar gevoelens van teleurstelling, verdriet, onzekerheid en angst ook. Zeker als vrouwen meerdere miskramen hebben meegemaakt is de kinderwens mijn zijn goudenrandje omgeslagen naar een ware hel. Lichamelijk eist het veel van stellen, maar emotioneel vaak nog meer. Het is elke maand, soms elke 14 dagen, balanceren tussen hoop, vreugde, intens verdriet, soms zelfs wanhoop en jezelf weer bij elkaar rapen voor een volgende ronde met nieuwe hoop.


Pauze. Van hel terug naar droom

Deze rollercoaster heeft enorme impact op jezelf, je relatie, je werk, je relatie met vriendinnen en familie en eventuele andere kinderen uit je gezin. Veel vrouwen geven aan uitgeput of emotioneel gesloopt te zijn. Niet voor niks is een pauze tijdens een vruchtbaarheidstraject veel voorkomend. Mijn vraag aan jou, wat doe je tijdens zo’n pauze? Zoek je even rust om vervolgens weer precies op dezelfde manier door te gaan, met wellicht dezelfde uitkomst? Of ga je het vanaf nu anders doen? Echt zorgen voor je emoties. Leren dat je niet je gedachten bent en dat je ze echt los kunt laten. Dat het een training is. Of ben je het verdriet rondom je miskramen zat en wil je zo graag weer in vertrouwen een volgende zwangerschap kunnen ervaren? Dat je er oprecht van kunt genieten in plaats van dat de angst regeert.

Vaak is de oplossing dichterbij dan je denkt. Ik ben hier. Voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *