Verlies in tijden van Corona


Het Corona virus. Alsof daar niet al genoeg over is geschreven. Toch ga ik het ook doen. Niet over het virus zelf. Maar wel over de onzichtbare impact die het Corona virus met zich meebrengt. Daarover sprak ik afgelopen week met twee vrouwen. Beide moeten op een andere manier dealen met een vorm van verlies in tijden van Corona.

Miskraam

Floor kreeg een miskraam. Ze was 10 weken zwanger toen het mis ging. Het is nu een week of twee geleden. Ze nam contact op met mij omdat ze in eerste instantie haar verhaal kwijt wilde. We raakten aan de praat over de dualiteit van deze periode. Floor heeft haar familie en vriendinnen harder nodig dan ooit te voren. Maar het lijkt erop dat, ondanks dat iedereen thuis zit, er niemand ‘thuis’ is. Haar vriendinnen hebben momenteel hun handen vol aan de combinatie van thuiswerken en zorgen voor de kinderen. En in de avond, zo gaf Floor aan, zijn ze zo moe dat ze onbereikbaar zijn.

In de familie van Floor triggert het virus veel angst. Floor ervaart dat haar ouders zo vol zitten met hun eigen emoties en angsten dat ze zich bezwaart voelt om haar verhaal ook op hun bordje te gooien.

verlies in tijden van corona

Eenzaamheid

Floor voelt zich eenzaam. En de leegte in haar buik lijkt elke dag toe te nemen. Hoe meer Floor het gevoel krijgt dat er geen tijd voor haar lijkt, hoe groter haar verdriet wordt.

Herstellen van een burn-out

Ook het verhaal van Nadine raakte me. Nadine heeft een zware, donkere periode meegemaakt. Nadat ze haar kindje tijdens de zwangerschap verloor belandde ze in een burn-out. Deze winter stond voor Nadine geheel in het teken van deze burn-out en haar herstel. Langzaam maar zeker ging het beter met haar. Ging ze weer sporten en pakte zelfs een aantal werkzaamheden weer op. Ze kwam de deur weer uit en kreeg zin in het leven.

En toen kwam het Corona virus. Net als velen wordt ook Nadine gedwongen om thuis te werken en te sporten. Het gevoel dat ze hierin geen eigen keuze heeft zorgt voor veel verzet en emoties. Ze kreeg weer hoofdpijn en ze merkt dat ze emotioneler is dan een maand geleden.

Mijn gratis ebook ’21 mindfulle momenten”

Behoefte

Beide ervaringen gaan over de eigen behoefte die mede door dit virus niet gehoord en vervuld kan worden. Als coach vertel ik altijd eerlijk dat ik het probleem niet kan oplossen. Dit heb ik ook aan Floor en Nadine verteld. Ik kan er niet voor zorgen dat de vriendinnen van Floor nu wel tijd en ruimte voor haar hebben. Evenmin ik ervoor kan zorgen dat Nadine weer buiten de deur kan werken. Maar ik kan er wel voor zorgen dat Floor en Nadine de rust in henzelf weer hervinden. Ik kan ze uitleggen en uiteindelijk ook laten ervaren dat er nog een andere manier is hoe ze om kunnen gaan met hun emoties en gedachten.

Rust

Zo pas ik tijdens elk gesprek en elke coaching mindfulnesstechnieken toe. Dit zorgt ervoor dat je uit je hoofd, uit die ellendige gedachten terug in je lichaam stapt. Ik leer je de middelen die je al in huis hebt om je verhaal te ventileren zodat het jou verlicht en oplucht. En natuurlijk luister ik net zolang en vaak naar je als jij daar behoefte aan hebt.

meer rust

Uitzitten van de Corona tijd

Ik ben blij dat Floor en Nadine de weg naar mijn praktijk hebben gevonden. En ik weet, hoe moeilijk het ook voor ze is nu, dat ze al over twee weken zullen merken dat ze minder eenzaam zijn en meer rust ervaren. Zodat ook zij zich door deze Corona-crisis heen zullen bewegen!

Heb jij ook behoefte aan begeleiding van je miskraam? Klik dan hier voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *