“Nature is the source of our being”


Leven met de natuur. Klinkt zweverig. Maar is dat echt zo?

Leven met de natuur

Natuur is overal. Kijk naar buiten en je kan het zien. Een vogel die zijn lied zingt. De zon die op komt. De wind die waait en de regen die valt. De natuur is er altijd en overal. Sterker nog, kijk naar jezelf en je ziet het ook. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur. En zoals de natuur in cyclussen verloopt doet ons leven dat ook.

leven met de natuur

De natuur als uitgangspunt

Ergens gaande weg in de vorige eeuw zijn wij mensen de verbinding met de natuur kwijt geraakt. Werken en geld verdienen werd onze belangrijkste taak. Om ‘goed werk’ te leveren werd en wordt ons geleerd onze gevoelens thuis te laten en ons denken aan het roer te zetten. Voelen, rust nemen en gewoon ‘zijn’ werd als niet noodzakelijk en soms zelfs zweverig gezien. De afsplitsing tussen denken en gevoel, tussen hoofd en hart is groot. Hoewel onze welvaart ongekend groot is, is ons welzijn als sinds de jaren ’70 niet echt meer gestegen. Opgesloten in grote kantoorpanden waar ramen niet meer open kunnen en airco onze longen vullen zijn wij ver van de natuur verwijdert geraakt.

Mijn wens is om deze band weer te herstellen. De natuur maakt in een jaar alle thema’s door; van geboren worden in de lente, via kracht en overloed in de zomer, naar terugtrekken, loslaten en reflectie in de herfst en stilte, dood en wedergeboorte in de winter. Alles in de natuur maakt jaarlijks deze beweging. Van kruisspinnen, tot egels. En van appelbomen tot onze moestuinen. En ja. Ook jij. De mens.

Energetische seizoenen

In alles wat ik bied refereer ik naar het ritme van de natuur. Elk seizoen heeft thema’s die ook bij ons als mensen spelen. Zo is de winter de tijd om in ons zelf te keren. Hierdoor kunnen we bewust worden van wat er in ons speelt. Denk aan onze dromen, verlangens en wensen. Maar ook onze angsten, onze pijn en verdriet.

In de lente zal hetgeen waar we in de winter aan hebben gewerkt voorzichtig zichtbaar worden. Als een knop die boven de grond komt. Het is nog breekbaar en fragiel maar het mag er zijn. Het mag door ontwikkelt worden.

De zomer staat voor energie, kracht, het aardse leven en manifestatie. Mede door de lange dagen ervaren we meer energie om aan onze plannen en dromen te werken. Het leven is in deze tijd van het jaar gericht op de buitenkant.

Leven met de natuur als bron

Vervolgens is het plan rijp en kunnen we oogsten. De dagen worden zichtbaar korter en onze onzekerheden nemen vaak weer toe. Is het goed genoeg wie ik ben en wat ik heb? Kom ik hier de winter wel mee door.. Wat kan er anders? Beter wellicht? Wat wil ik loslaten en wat zou ik volgend voorjaar weer terug willen zien. Deze vragen en soms ook angsten en onzekerheden maken ons bewust van onszelf. Zodat we kunnen kiezen vanuit ons hart en zo de winter met vertrouwen te gemoed kunnen treden.

Leven in harmonie

Leven met de natuur inspireert ook om yin en yang meer in balans te krijgen. Gaan we in de zomer volop naar buiten en krijgen we veel gedaan (yang) nodigt de winter ons uit om meer naar binnen te keren. Te observeren. Soms ook te evalueren.

In mijn praktijk zie ik dat er in de herfst en de winter meer behoefte is aan 1 op 1 training ‘leven met aandacht en rust’ en mindfulness. Dat klopt helemaal in het ritme van de natuur. We krijgen de behoefte en het verlangen ons meer naar binnen te willen richten!

Voel jij deze behoefte ook? Klik dan hier en stuur me een bericht over jouw behoefte. Zodat ook jij de winter met vertrouwen door kunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *