Waarom bij kinderwens niet zwanger worden ook een rouwproces is


Kinderwens

Het lijkt allemaal zo mooi. Je komt iemand tegen, wordt verliefd en diegene blijkt ook verliefd op jou. Na wat voorzichtige en aftastende maanden weten jullie het zeker: dit is het. En steeds vaker durven jullie samen te dromen over een toekomst. Wat voor reizen jullie samen willen maken. Waar jullie droomhuis zal komen te staan. En ook, de kinderwens. Iets waar jullie nog wat tijd voor nodig hebben om te laten groeien wordt steeds een groter verlangen. Tot het moment dat jullie zeggen “we gaan ervoor, ook wij hopen zwanger te worden en een kindje te krijgen”.


Toekomstdroom

Vanaf dit allereerste moment van besluit lijkt het wel of de hele wereld zwanger is, of achter een kinderwagen aan loopt. Overal zie je mooie ronde buiken en jonge ouders glunderen van trots terwijl ze (met hun zonnebril op) achter de kinderwagen lopen. Je realiseert je dat dit beeld ook jullie werkelijkheid zal worden. En misschien al wel over negen maanden.
Zo dagdromen jullie verder. Krijgen we eerst een jongen of een meisje? En heeft het dan jouw blonde haren of mijn donkere krullen? Zal hij eerst de kat uit de boom kijken of heeft zij het temperament van haar moeder?
Wat voor hobby’s zal hij krijgen? En wat voor studies zouden onze kinderen doen?


Realiteit

Voor dat je er zelf erg in hebt, hebben jullie een heel toekomstplan voor jullie kinderen gemaakt. Bepaalde verwachtingen gecreëerd (“ik zou mijn kinderen nooit een ipad geven”) en denk je intensief na over het leven met een of meerdere kindjes.

Maar als blijkt dat na 1.5jr de zwangerschapstest nog steeds niet het resultaat geeft wat jullie wensen, slaat de twijfel toe. En als na een heel intensief proces van iui behandelingen wordt overgegaan op ivf met de daarbij gepaarde hormonen, slopende controles en tijdrovende consulten is het romantische kinderwens beeld helemaal verdwenen. Daarnaast komt steeds vaker de vraag naar boven of kinderen krijgen voor jullie überhaupt realiteit kan worden.


De impact van het gecreëerde beeld

En precies dat gecreëerde beeld maakt dat je in een proces van rouw komt. Het geen wat je ‘had’, ook al was deze alleen nog in het hoofd en hart aanwezig, is niet meer. Een regel met betrekking tot kinderen krijgen is ook dat vanaf het moment dat je een kinderwens uitspreekt, je al van je kinderen houdt. Je opent je hart als het ware. Op het moment dat deze wens niet in vervulling lijkt te gaan voelt dit dikwijls als een leeg gat in je hart. Dit kan precies hetzelfde voelen als wanneer iemand komt te overlijden. Daarnaast ervaren ‘wensouders’ vaak een gevoel van falen. In een wereld waarin kinderen uit de lucht lijken te vallen kunnen uitgerekend jullie geen kinderen krijgen. Dan moet er vast wel iets mis zijn bij jullie. Schuld gevoelens komen ook vaak voor. “Had ik maar niet tijdens mijn studententijd zoveel gerookt en gedronken, dan was ik nu vast niet verminderd vruchtbaar”.


Rouwproces

Want een rouwproces is niks anders dan moeten leren leven met een vernieuwde werkelijkheid. Gekoppeld aan verlies. Door veel mensen wordt een rouwproces direct gekoppeld aan overlijden of dood. Maar het begrip is breder dan dat. Veel mensen die te maken hebben met het verliezen van hun gezondheid, baan, of relatie doorlopen ook een proces van rouw. Ook dan is er sprake van een vernieuwde werkelijkheid. Dat wat was, is niet meer. Ditzelfde proces treed dus ook op wanneer een verwachting of toekomstbeeld ‘slechts’ in het hoofd is gecreëerd. Een van de grootste misvatting omtrent rouw is dat niet de factor ‘tijd’ bepalend is alles wat je voelt en ervaart, maar wel de factor ‘intensiteit’. Het gaat dus niet om hoelang een bepaalde relatie (kan dus ook werkrelatie of gezondheidsrelatie zijn) maar het gaat om hoe intens deze relatie voor de betreffende persoon was. Een kinderwens is voor veel (aanstaande) ouders van zeer grote omvang, dit verklaard dus ook het proces van rouw als dit om wat voor reden dan ook geen werkelijkheid wordt.


Aandacht voor verdriet bij kinderwens

En zo is daar, bij wensouders, het intense verdriet. Het mooie en zeer geliefde toekomstbeeld is niet meer. Het afscheid moeten nemen van het verlangen. Van jullie wens, jullie droom. Helaas is voor dit aspect rondom een kinderwens zeer weinig tot helemaal geen aandacht. Artsen kijken vooral naar de hoop en het praktische deel en familie en vrienden weten niet altijd dat jullie een kinderwens hebben. Dit maakt het zwanger worden nog ingewikkelder dan het voor jullie al is.

Wat je kunt doen al je dit ervaart? Praat erover. Praten helpt. En weet hoe normaal jullie reactie en emoties zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *