De kosten van gratis advies van je omgeving als je zwanger wilt worden


Gratis advies! Wie wil dat nou niet? Maar is gratis advies en hulp als je zwanger wilt worden ook echt gratis of betaal je er zonder dat je het door hebt ook een prijs voor? Ik heb veel contact met vrouwen die niks liever willen dan zwanger raken. Het verlangen naar een kindje is gigantisch maar de teleurstelling iedere maand weer lijkt nog groter.

Jezelf bij elkaar rapen, je hart anoniem luchten bij lotgenoten die je kent via facebook en/of instagram, of praten met mijn moeder/zus/vriendin lijken de meest voorkomende middelen om door te gaan. Maar is dit wel efficiënt? Ben jij er zelf wel echt mee geholpen? En is er misschien niet een andere optie?


Kost niks!

Laten we eerlijk zijn, het is helemaal waar dat bovenstaande opties je ‘niks kosten’. Als je er doorheen zit pak je je telefoon en deel je dat met vrouwen die je herkennen. Herkenning is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je gezien wordt, in je verdriet, je machteloosheid en soms je gevoel van falen. Andere lotgenoten herkennen, voelen, weten en begrijpen exact hoe jij je voelt. Tot een van de lotgenoten zwanger wordt. En daarna nog een. Een week later nog een. Maar jij niet. Het lijkt wel alsof de teleurstelling groter wordt elke keer als jij geconfronteerd wordt met een zwangerschap. Je onzekerheid neemt toe, net als dat stemmetje wat tegen je zegt dat jij, alleen jij, kinderloos zal overblijven.


Teleurstelling

Dan hebben we nog de vriendin of (schoon)zus waarbij je je verhaal echt kwijt kunt. Zij hebben alle begrip voor je en staan voor je klaar. Tot dat zij je euforisch vertellen dat ze zwanger is. BAM! Dit komt aan als een donderslag bij heldere hemel. Hoe kan zij dit op zo’n manier aan uitgerekend jou vertellen. Ze weet toch van de situatie, ze kent je toch. Je voelt je boos en in de steek gelaten. Bovenal voel je je alleen…


Goed bedoeld advies

Deze teleurstelling voelen vrouwen ook vaak van vrouwen die echt heel dichtbij ze staan. Bijvoorbeeld van hun eigen moeder, schoonmoeder of andere naaste familieleden. Je hoopt dat mensen vragen hoe het met je gaat. Dat ze echt naar je willen luisteren. Het tegendeel blijkt voor veel vrouwen waar. Vaak wordt het onderwerp van het niet zwanger kunnen worden vermeden, ontweken. Of krijgen een goed bedoeld advies als “Je moet er niet zo mee bezig zijn, laat het eens los”. Je voelt je niet gezien, niet gehoord en alleen.


Kosten en baten

Als we bovenstaande met elkaar vergelijken bieden ze in de begin periode van het niet zwanger kunnen worden alle drie iets fijns. Je wordt gezien, je mag je verhaal delen en dat is fijn. Maar naar mate het langer duurt, en dit emotioneel al zwaarder voor jezelf wordt, lijkt het alsof je door je omgeving ook vaker teleur wordt gesteld. Je wordt gekwetst en raakt teleurgesteld. Iedereen zegt of schrijft dat je jezelf bij elkaar moet rapen en weer door moet gaan. Maar jij raakt steeds vermoeider, kan aanzienlijk minder genieten van dingen en je angst om nooit zwanger te worden neemt toe.

Hoe lang ga je nog met deze opties die je ‘niks kosten’ door? Hoeveel pijn moet je nog ervaren om te realiseren dat deze opties je ook niks opleveren? Want het kan anders! Hoe waardevol is het als er iemand echt naar je luisterde? Je advies zou geven die je echt verder zal helpen en tegelijk een positieve invloed op je vruchtbaarheid hebben? Onbeperkt contact met iemand hebben die er voor je is en die nooit zal teleurstellen met bepaalde reacties of onverwachte zwangerschappen? Sterker nog wat mag het voor jou kosten dat diegene ook echt iets aan jou geeft. Zodat je meer energie, meer vertrouwen en meer ontspanning hebt?


Wat is het echt waard?

Weet dat echt luisteren een vak is. Zonder oordeel kunnen luisteren is zo waardevol en cruciaal en het bepaald of jij je veilig voelt of niet. Ik heb dit vak geleerd. Een kostbaar vak. Daarnaast geef ik je inzichten over dingen waarvan jij vaak niet weet dat zoiets kleins (of groots) je zwangerschap tegenhoudt. Afgelopen vrijdag ook bij een klant, na de sessie zei ze “Ik had geen idee dat mijn angst voor dit zoveel invloed zou hebben op het niet zwanger kunnen worden.” Voor het eerst sinds weken zag ik haar stralen, ze opende. Ze was oprecht blij en ontspannen. Met andere woorden, ze had iets gekregen. Zo waardevol, dat was niet in geld uit te drukken.

Hoe zit dat bij jou? Ben jij ook klaar om geen kosten meer te maken, maar te investeren in jezelf en zo iets heel moois te kunnen ontvangen? En zo ook jouw kans om zwanger te worden te vergroten? Want echt, heel vaak is een en een weldegelijk drie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *