Het belang van leven met de maan


Leven met de maan. Steeds meer tijdschriften schrijven er artikelen over. Op sociale media wordt er meer over gepost en in bijna elke stad kan je je aansluiten bij een maancirkel. Maar wat houdt het eigenlijk in? Dat leven met de maan. Is het niet super zweverig. En waarom lijkt het populairder dan ooit. Hieronder hoop ik je wat antwoorden te geven.

De maan

De maan. Net als de zon verschijnt ze elke 24u opnieuw aan de hemel. Daar waar de zon ons warmte en licht geeft, licht de maan op in het donker en de kou. De maan zorgt met haar magnetische werking voor het getij op aarde. Massa’s water ‘verschuift’ ze per dag. Dan te bedenken dat wij mensen voor zo’n 70% uit water bestaan kan je je voorstellen dat de maan ook invloed heeft op de mens en ander leven op aarde.


Net als de zon al eeuwen wordt gebruikt om tijd en richting te bepalen wordt de maan en haar wijsheid ook gebruikt. Alleen daar waar de zon over de buitenwereld gaat. Over dat wat zichtbaar is. Gaat het bij de maan meer over onze binnenwereld. Je zou kunnen zeggen dat de zon staat voor yang en de maan voor yin. Het mannelijke en het vrouwelijke. Alleen samen zijn ze een. Samen zijn ze in evenwicht. Het een kan niet zonder het ander.

Leven met de maan

En hoewel wij in een wereld leven die vooral gebaseerd is op buitenkant, is er natuurlijk ook een binnenkant. Onze wereld gaat snel. We worden uitgedaagd continue te moeten presteren. Non-stop staan we aan. En niet eerder was het aanbod aan informatie zo groot als nu. Waar we mede door sociale media ook het gevoel hebben altijd op iets te moeten reageren.

Doordat we heel veel tijd doorbrengen op de energie van de zon; de actie, reactie, prestatie en manifestatie (yang), vergeten we haast dat die de andere kant er ook nog is. De kant van de kwaliteiten van de maan; tijd voor ontspanning, voor bewustwording, reflectie, voor onze dromen en verlangens, de yin. We zien in de huidige samenleving steeds meer mensen die kampen met over(ge)spannen zijn, burn-out en stress.

Logisch, want wanneer laden we onszelf echt weer op? We snappen allemaal denk ik dat wanneer we 14-18u per dag ‘aan’ staan we onszelf met een uurtje sporten of yoga niet in zijn geheel kunnen opladen. En zo langzaam raakt onze batterij leeg…

Leven met de maan populair

De verklaring die ik hier boven geef, als tegenhanger van de yang- wereld waarin we leven, wil ik ook gebruiken als verklaring waarom de maan steeds populairder wordt. Al enige tijd is de westerse mens op zoek naar bruikbare tools om herinnert te worden aan onze binnenwereld. Yogascholen, meditatie apps zijn niet voor niks populair. Veel mensen voelen dat het zo niet langer kan. Dat je niet altijd maar door kunt rennen.

Daar waar de termen yin en yang voor steeds meer mensen bekend terrein is gebeurd dat nu ook langzamer met de maan en de zon. Steeds meer mensen snappen dat het een niet zonder het ander kan. Daarnaast wordt de maan een steeds duidelijker symbool voor rust, ontspanning en reflectie. Daar waar we gewend zijn om op te staan als de zon verschijnt, herinnert de maan ons meer aan het feit dat we onze gordijnen mogen sluiten, onze telefoon op stil mogen zetten en te observeren wat er in onszelf leeft.

De maan en haar cyclus

De maan herinnert ons ook aan het feit dat het leven niet lineair verloopt maar in cyclussen. Alles komt en gaat, waarna iets nieuws zich weer kan aandienen etc. De cyclus van de maan bestaat uit 28 dagen. Van nieuwe maan, via wassende maan naar volle maan. En van volle maan via afnemende maan weer naar nieuwe maan. Veel vrouwen ervaren met haar eigen cyclus ook een patroon met de cyclus van de maan. Als een vrouw in balans is en niet (te) veel stress ervaart zal zij haar eisprong rond volle maan hebben en haar menstruatie rond nieuwe maan. Dit verklaard voor een deel de ‘babyboom’ rond volle maan..

Thema’s nieuwe en volle maan

Bij volle en nieuwe maan horen ook een aantal thema’s. Tijdens volle maan glanst de maan in volle glorie. Rond de periode van volle maan worden veel innerlijke thema’s helder en duidelijk. Veel mensen dromen ook meer of heftiger rond volle maan.

Met nieuwe maan is het juist donker en is het tijd om dingen los te laten, af te ronden en ons op te maken voor iets nieuws. Eigenlijk dus ook super vergelijkbaar met de menstruatiecyclus van een vrouw.

Zweverig of niet?

Ik ben benieuwd. Leven met de maan, is het zweverig of niet? Mijn conclusie is dat het net zo normaal en gewoon mag worden als dat we ook leven met de zon. Ze horen bij elkaar. Kennen andere kwaliteiten. Vullen elkaar aan. Zo ook in ons mensen.

Deelnemen aan maancirkels kunnen je helpen om meer over de maan en haar kwaliteiten te leren. Zodat jouw eigen yin en yang beter in balans kunnen komen. Het effect van leven met de maan is dat je overdag nog meer kunt focussen en kunt concentreren, doordat je in de avond en in de nacht voldoende tijd en ruimte neemt om je eigen batterij op te laden. Mooi he!

Wil je meer weten over leven met de maan of wil je je aanmelden voor een van mijn online of offline maancirkels? Klik dan hier