Mijn symbool


Maria

Daar staat ze. Mijn symbool. Maria. Eindelijk staat ze in mijn huis. In mijn keuken wel te verstaan. Eindelijk heb ik Maria een plek in mijn leven durven geven.

Tradities

Toen ik twintig was reisde ik door Midden Amerika. Mexico, Guatamal, Honduras en Belize mocht ik al op jonge leeftijd in mijn hart sluiten. Ik voelde me er thuis. Wat mij opviel was dat Maria overal schitterde. In elke kerk en in vele huiskamer(tje)s stond zij centraal. Zelf ben ik niet gelovig opgevoed. En als twintigjarige jonge vrouw wist ik niet veel van symbolen, hun betekenissen en tradities. Wel stond ik open voor alles wat op mijn pad kwam. Zeker tijdens een reis.

Zo was er een kerk. Het moet ergens in een klein stadje in het zuiden van Mexico geweest zijn. De kerk was wit met een blauw met groene ingang. Het was prachtig. In de kerk stonden geen banken. Wel was de vloer bedekt met dennennaalden. Deze dennennaalden hadden de functie om ‘het kwade oog’ (voor andere ook wel de duivel) buiten te houden. Ik vond het werkelijk magisch. De sfeer in de kerk was zo geborgen, zo veilig. Het ontroerde mij diep. Alsof ik daar zelf ooit heb gezeten. Alsof ik er eerder ben geweest.

Betekenis van het symbool

Op die plek heb ik Maria en haar schoonheid in mijn hart gesloten. Ook al kon ik er nog niet veel mee. Tot kort geleden. Ik zag haar staan in een winkel in mijn woonplaats en ik wist “Zij gaat met mij mee”. Maria staat symbool voor liefde, verdriet, geborgenheid en troost. In vele (bekende) stromingen van verschillende religies symboliseert Maria natuurlijk ook de universele moeder.

Maar voor mij gaat zij over de verbinding tussen verdriet en liefde. Omdat deze verbinding zo sterk is. Omdat dat precies is waarom ik mijn praktijk ben gestart.

Symbool voor je verlies

In mijn coaching nodig ik mensen uit op zoek te gaan naar een symbool wat staat voor jouw verlies; je miskraam, je sterrenbaby, de onvervulde kinderwens die je hebt, het moeten dealen met ziekte of het missen van je ouders/broer/zus. Het draagt bij aan een erkenning en acceptatie van de situatie zoals die werkelijk is. Het geen wat jij mee moe(s)t maken.

Symbolen zoals ik ze vaak gebruik overstijgen religies. Of sterker nog, ze laten voelen hoe ook alle wereldreligies met elkaar verbonden zijn. Het is zowel universeel als individueel.

Ik ben ontzettend dankbaar en blij dat ik mijn symbool gevonden heb. Zou jij ook graag een symbool voor jouw verdriet willen? Open je hart, dan komt hij vanzelf naar je toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *