Als het stormt in je leven


In het leven kan het heel hard stormen. Hoe zorg je ervoor dat je mee kunt met deze storm? Hoe blijf je staan. In tijden dat het leven even helemaal niet gaat zoals je hoopte?

Stormt rond je schip

“Als het stormt rond je schip, ga mee ga mee” zong Ramses Shaffy een aantal decennia geleden al. Toen ik het nummer voor het eerst hoorde was ik volgens mij 18jaar. Ik vond de tekst gelijk bijzonder maar ik kon er nog niks mee. Nu, na een aantal grote ervaringen met het leven, snap ik wat hij ons met de tekst wilde vertellen.

In mijn praktijk mag ik veel verschillende mensen ontvangen. Vrouwen die niet zwanger worden. Mama’s die het moederschap ingewikkeld vinden. Mannen met een eigen zaak die altijd ‘aan’ staan en opeens op lijken te zijn. Echtgenoten waarvan de partner geconfronteerd wordt met ziekte. Ouders die een kindje moeten missen.
Ogenschijnlijk allemaal verschillende mensen. En toch hebben deze mensen iets groots met elkaar gemeen. In de tijd dat ze kennismaken met mij stormt het in hun leven. Zo hard dat blijven staan haast onmogelijk lijkt.

Het leven loopt anders dan verwacht

Het leven waar zij allen mee geconfronteerd worden loopt anders dan zij ooit hadden verwacht. Een droom de ze hadden lijkt een illusie te zijn geworden. Zekerheid van een mooie en zorgeloze (maakbare) toekomst is niet meer de werkelijkheid zoals hij is. De kans bestaat dat je daardoor uit balans wordt geslingerd. Emoties nemen het over en simpele dingen als rustig zitten en ademen blijken niet meer zo simpel.

Mijn werk hierin lijkt ingewikkeld maar is dat in feite niet. Ik laat mensen zelf herinneren aan het feit hoe je ook alweer momenten van rust in kunt bouwen. Midden in de storm. Hoe kunt blijven vertrouwen op je adem en hoe je deze in kunt zetten op het moment dat het leven te zwaar lijkt.

Bewust worden van de storm

Vaak is de eerste stap hierin het alles moeilijkste. Dat is de stap waarin je beseft dat je het even niet meer weet. Het is het besef dat je voelt alsof iets wat groter is dan jijzelf je leven heeft overgenomen. Het moment dat je je bewust wordt dat je al tijden als een soort kip zonder kop bent door te gaan. Om een situatie te redden. Om voor iemand anders te blijven zorgen. Veel mensen ervaren een vorm van duizeligheid. Oververmoeidheid. Een gevoel wat zo normaal is. Omdat de storm waarin je je bevindt veel van je energie vraagt.

Rust inplannen

Wat de oplossing is? Voor jou? Om te blijven staan in dit moment van groot besef, van grote verandering en misschien groot verdriet en of teleurstelling in je leven? Rust. Plan voldoende momenten van rust. Zodat je al je indrukken, al je emoties en gedachten kunt laten zakken. Rust zodat je blijft voelen wat er in jouw eigen lichaam op dit moment gebeurd.

Het getij zal altijd weer keren

Probeer je zelf voldoende rust te nemen maar lijkt het niet te werken? Neem dan contact met mij op. Vaak kom je met een paar kleine aanpassingen of een paar oefeningen alweer zoveel stappen verder. En hoef je je niet meer tegen de storm te verzetten, maar kun je mee. Op de golven van jouw wilde zee. En onthoud dat de tijd het getij altijd weer zal keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *